реклама 468

събота, 14 март 2009 г.

Водата от язовир “Студена” не стига до село Мещица

Водата от язовир “Студена” не стига до село Мещица
post thumbnail
Водата от язовир “Студена” не стига до с. Мещица, над 100 къщи по улиците “Детелина” и Никола Парапаунов” са оставени без вода в най-горещите часове на денонощието, писа “Градски вестник”. Чешмите в домовете на мещичани започват да капят едва през нощта. Жителите на селото са си мислели, че ще се спасят от водния режим, когато се докара вода от язовир “Студена“, но противно на надеждите им и оттам водата не стига до тях. Жителка на с. Мещица разказва, че всяко лято се поливала с канче докато се къпе, защото до бойлерите не стигала вода. Нейна комшийка пък ставала в 4 ч. сутринта да си вземе душ. Преди време в знак на протест жени от селото замъкнали мръсната си посуда до центъра на селото, за да ги измият на чешмата. И докато водата за едни не стига, други я разхищават като поливат градините си. И моята чешма не тече, защото долу всичките чакат с маркучи, казва мещичанинът Йордан Кирилов, който живее във високите райони на селото. Кирилов отговаря за поддръжката и отстраняването на авариите по ВиК-мрежата на с. Мещица. Десетки пъти и той, и кмета на селото ходили по къщите, но стопаните им отсичали: “Нали си плащаме, какво като поливаме”.

Проблемът с водата през лятото е проблем, не само на с. Мещица, но и на много други пернишки села. Причината е, че поради напояването на градините, водата не стига за всички, особено за хората, които живеят по високите райони, казва директорът на ВиК Перник Камен Каменов.

Поради тази причина преди няколко дни влезе в сила заповед на кмета на Перник Росица Янакиева, която забранява поливането на дворове и градини с вода за пиене. При нарушение на забраната ще се налагат със строги глоби и санкции.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

село Големо Бучино